Alkoi sitten hirveähimo kokeilla kunnon vehnäleivän tekoa. Itse kun aina tungen sinne kaikkea muutakin. Kuten porkkanaa, perunaa ja hiutaleita. Jos vaikka edes kerran laittaisi p-e-l-k-k-i-ä vehnäjauhoja. Hyvää tuli. Mielestäni ihan kaupan veroista. Tosin tumma päällinen ( josta nimikin ) maistui vähän kärvähtäneeltä.

2,5 dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
1 tl sokeria
2 tl suolaa
9 dl vehnä-, sämpylä-, tai hiivaleipäjauhoja
1 rkl öljyä

Sekoita pienessä astiassa ½ dl kädenlämpöistä vettä, hiiva ja sokeri. Anna olla n. 10 minuuttia tai kunnes hiiva kuplii. Ota tällävälin kulho ja mittaa sinne 9 dl jauhoja ja suola. Kun hiiva on poreillut lisää se ja 2 dl kädenlämpöistävettä ja öljy jauhoihin. Sekoita ja vaivaa taikinaksi. Kohota liinan alla 1,5 h jolloin se on kaksinkertaistunut. 
Öljyä suorakaiteenmallinen vuoka ja leivo taikinasta neliskulmainen ja litteä ja laita se vuokaan. Kohota ja voitele munalla. Paista 200 asteessa n. 30-35 min. Kuoresta tuli kova
(ainakin minulla)